bearnaise
Béarnaise är ju ingen svår sås att göra och den är ju mycket lättare att göra på pulver men gillar man sås och gillar bea så ska man ju ta sig den tiden det tar att göra denna tar ungefär 15min en kvart :P
Detta är till 6portioner
15gfärska dragonkvistar (1-2st)
2schalottenlökar, finhackade
3msk vitvinsvinäger
½ tsk svartpepparkorn
1msk vatten
3äggulor
200g osaltat smör i tärningar (helst)
salt & peppar
1. repa(ta bort) bort dragonbladen från stjälkarna och hacka dem grovt. lägg en fjärdedel av dragonbladen i en liten kastrull tillsammans med schalottenlök, vinäger, pepparkorn och vatten. koka upp och låt koka tills västkan har reducerats till 1msk.
2. fyll en kastrull upp till 5cm med vatten och värm tills det börjar sjuda. lägg äggulorna i en värmetålig skål som passar ovanpå kastrullen med vatten. skålensbotten får inte nå ner til vattenytan. sila ner vinägerblandingen i äggulorna och vispa ihop.
3. vispa i en smörtärning så snart den börjat smällta in i såsen tar du nästa bit. fortsätt lika dant en bit i taget. till den är lagom tjock och blank . smaka ev av med salt och peppar (lär behövas)
man kan oxå smälta smöret och röra i det i en fin stråle men se då till att vispa utav F*N
fuska nu inte med en elvisp ^^
Detta är till 6portioner
15gfärska dragonkvistar (1-2st)
2schalottenlökar, finhackade
3msk vitvinsvinäger
½ tsk svartpepparkorn
1msk vatten
3äggulor
200g osaltat smör i tärningar (helst)
salt & peppar
1. repa(ta bort) bort dragonbladen från stjälkarna och hacka dem grovt. lägg en fjärdedel av dragonbladen i en liten kastrull tillsammans med schalottenlök, vinäger, pepparkorn och vatten. koka upp och låt koka tills västkan har reducerats till 1msk.
2. fyll en kastrull upp till 5cm med vatten och värm tills det börjar sjuda. lägg äggulorna i en värmetålig skål som passar ovanpå kastrullen med vatten. skålensbotten får inte nå ner til vattenytan. sila ner vinägerblandingen i äggulorna och vispa ihop.
3. vispa i en smörtärning så snart den börjat smällta in i såsen tar du nästa bit. fortsätt lika dant en bit i taget. till den är lagom tjock och blank . smaka ev av med salt och peppar (lär behövas)
man kan oxå smälta smöret och röra i det i en fin stråle men se då till att vispa utav F*N
fuska nu inte med en elvisp ^^
Kommentarer
Postat av: martin persson
fyfan vad det låter gott :D
Trackback