Öl & löksås

Här kommer ett recept på en öl och lök sås som jag testat var mycket godare än vad jag trodde att den skulle vara.

25g smör
1msk vegetabilisk olja
några timjankvistar
8slaviablad, strimlade
500g hackad lök
1tsk socker
2vitlöksklyftor
1msk vetemjöl
1½dl kött eller grönsaksbuljong se nedan...
3dl öl
salt & peppar

1. smält smöret tillsammans med oljan i en tjockbottnad stekpanna. repa timjanbladen från stjälkarna och lägg dem i pannan tillsammans med salvia, lök och socker.

2. täck med lock och låt steka försiktigt 15min tills löken är mycket mjuk och lätt brynt. rör om ganska ofta.

3. tillsätt vitlök och höj temperaturen. fräs blandingnen utan lock ca 3 minuter till den är gulbrun. strö över mjölet oh fräs under omrörning ytteligare 1minut.

4. tillsätt buljong, öl och lite salt och peppa. koka upp, sänkvärmen och låt sjuda i ungefärliga 5minuter,

Köttbuljong

750g kött ben fårn nöt
1stor lök oskalad och delad u fyra delar
1stor morot i bitar
2selleristjälkar i bitar 1 kryddbukett
1tsk svartpeppar
1,8 L kallt vatten

1. lägg köttbenen i en stor tjockbottnad kastrull tillsammans med lök, morot, sellerei och kryddor. hällpå det kalla vattnet och låt långsamt koka upp.

2. sänk värmen och låt buljongen sjuda svagt 3timmar, skumma vid behov.

3. sila buljongen och låt den svalna. pressa int saften ur grönsakerna, då blir buljongen grumlig.

4. låt buljongen svalna ordentligt. ta bort eventuell fettlager från ytan.

Grönsaksbuljong

1msk solrosolja
2lökar, grovhackade
2morötter, grovhackade
2selleristjälkar, grovhackade
500g blandade grönsaker så som tex. palsternacka, purjolök, zuccini, svamp
1kryddbuket
1tsk svartpeppar
1½ liter kallt vatten

1. hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull och låt alla grönsaker fräsa försiktikt några minuter.

2. tillsätt det kalla vattner och kryddorna och följ sedan receptet på köttbuljongen, låt sjuda cirka 40min

Igår och idag

Igår sa var jag i svedala typ halva dagen efter det att jag slutat jobba fast vi körde till helsingborg och mötte victor efter hans jubb. Ganska trevligt nu blev jag ännu mer sugen på att bli lastbils chaffis men älskar ju att laga mat så vi får se vad som händer. OCh idag så har jag hjälpt victor att flytta från en sida i svedala till typ samma sida typ 3min bort med bil trevligt men tog ett tag och det var jobbigt och varmt solen stekte väldigt mycket.

Nu bakar jag kladdkaka som förhoppningsviss blir bra som jag ska ta med migg till svedala.
Så ha det bra puss haj

Smörgåstårta och annat




Jaha mina vänner är sjukt sugen på att göra en sådan ni ser här ovan tar lite tid och gör man den idag så kan man inte använda den förens imorgon tyvärr... men är sjukt sugen men som sagt försöker hålla igen lite grann man kan inte äta som när man simmade och denna bomben innehåller en del kalorier men vi får se gott är det...

På tal om mig och vikten kolla in dessa bilderna här nere den översta är för fyra år sen när jag simmade som mest ganska smal om jag får säga det själv och bilden nedanför 4år senare i och för sig bara 3år sedan jag slutade simma ser man ut som bilden längst ner då. STOR skillnad men så är det man tränar tränar och slutar så fortsätter man äta för kroppen är van vid det då märkte man ju inte av att man var ute på kvällar och helger och käkade lite godis. Men nu ska jag ta tag i det börja gå mer och så, sen den 25:e nästa månad när lönen kommit ska jag börja simma lite igen =)



År2004



år 2008

är ju inte tjock men lite mullig men trivs inte så mkt med det när man är van vid annat

Besvikelse och lycka

Idag efter jag varit på ett informations möte så åkte jag in på coop bulltofta snyggt men hade ju inte förväntat mig något annat i med det är helt nytt.

Köpte något jag aldrig sett innan marabou amigo, smaken ja hmmm... säger så här köper nog inte den igen den var inte god och inte jätte äcklig men typ valig eller hel/scweitsernöt är mycket godare så här såg den ut i alla fall

Någon som har smakat och kan säga vad de tyckte?



Men sen köpte jag en annan sak med jo detta här


Denna goda uppfinningen är så god otroligt men den tar slut snabbt vilket är väldigt synd =(

Någon som smakat?

Pesto

Måste bara lägga ut ett recept på en pesto alla är väll lika dana men fick denna där jag praktiserade och den är sjukt god.

4portioner

50gfärsk basilika, inklusive stjälkar
50g pinjenötter
65g färskriven permesanost
2vitlöksklyftor, hackade
1½dl olivolja
nästan en ½ citrons saft
salt och peppar

1. riv basilikan i bitar och lägg den i matberedaren med pinje, permesan och vitlöken.
2. mixa tills det gått sönder och blandats med osten.
3. häll i olivoljan och kör till tjock massa

Vaniljkräm

Om ni ska ha vaniljkräm så måste ni bara testa denna sjukt god och ganska lätt att göra inte som på påse men ändå lätt

Vaniljkräm
5dl mjölk
1vaniljstång
120g äggula (ca 6)
125g socker
40g maizena
25g osaltat smör
1. häll mjölken i en tjockbittnad kastrull
2. dela vaniljstången på längden. skrapa ner kärnorna i mjölken. lägg i stången.
3. koka upp mjölken. ta ifårn värmen. låt stå och dra i 10-15min. taa upp stången.
4. vispa äggula, socker och maizena luftigt i en bunke. (tips när ni tar upp med en slev eller finger och smakar så ska ni inte känna av sockerkornen) men det är inget måste men blir bäst så.
5. häll i mjölken i äggblandningen under vispning. vispa tills blandningen blivit slät.
6. hälltillbaka blandningen i kastrullen. värm under noggrann omrörning men visp tills krämen kokats upp riktigt.
7. tillsätt smöret. ta krämen fårn värmen och vispa den helt slät.
8. passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
9. kyl krämen så fort som möjligt , helst ett iskallt vattenbad.
10. täck formen med plastfilm (viktigt)

krämen håller 1-2 dagar om man har plastfilm över.

Citron granité




4 st citron
1 tsk citronskal, rivet
4 msk fruktsocker
1 tsk vaniljsocker
1 paket vaniljglass, lätt
1 dl yoghurt naturell florsocker

Tillagning 1. Skär av toppen på citronerna och en liten del av botten så att citronerna kan stå utan att stjälpa. Spara alla toppar för att riva skalet av dessa.
2. Placera en sil ovanpå en skål. Gröp ur fruktköttet och lägg frukköttet i silen. Pressa ur saften och häll saften i en matberedare.
3. Tvätta citrontopapparna och riv lite skal av dessa och tillsätt skalet i matberedaren. Skär sedan glassen i några bitar och tillsätt denna och naturell yoghurt i matberedaren. Tillsätt fruktsocker och vaniljsocker. Ställ citronerna på en plastbricka.
4. Mixa glassen slät och fyll citronerna. Ställ in i frysen minst 3 timmar. Ta fram citronerna ett tag innan servering så att de smälter en aning, pudra över med florsocker och dekorera med några hallon och eventuellt någon bit mörk choklad.

Familjetips! Denna efterrätt är väldigt syrlig. Gör likadant men med apelsin istället till barnen plus mjölkchoklad.

Kycklingwrap




4 st tortillabröd, stora
½ st grillad kyckling, utan skinn
1 bit purjolök, ca 5 cm finhackad
1,5 dl majskorn
 st röd paprika
sallad
 1 burk keso naturell
1 dl kesella
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek
½ tsk grillkrydda
1 krm salt
1 tsk paprikapulver

Tillagning 1. Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och tillsätt keso, kesella, majs, purjo, kryddor och smaka av med salt.

2. Bred ut röran på tortillabröd och rulla ihop.

Calzone

  så här såg min calzone ut receptet kommer ifrån jamie oliver kokbok

så här såg min calzone ut efter jamie olivers kokbok

Pizza deg

6-8 medelstora tunna pizzabottnar

1kg vetemjöl special
1msk fint flingsalt
6½dl ljummet vatten
1påse (12g) torrjäst
1msk råströsocker
4msk extra fin jungfruolja (funkar med vanlig olivolja med)

Vetemjölspecial är bäst att använda för att du ska få så bra deg som möjligt denna vetemjölen är till att använda när du bakar.

Sikta ner mjölet och saltet i assistenten, mät upp vatten i en kanna och rör ner jäst, socker och olivoljan. låt stå ett par minuter, häll sedan i vätskan ibland mjölet. kör på lågtvarvtal till en början. kör tills degen är len och fjädrande.

Pudra lite mjöl över degen och lägg en fuktig handduk över. låt stå i ett varm rum tills jästen har jäst till dubbla storlek ungefär en timme.

Lägg degen på ett bord och knåda tills luften pressats ut, om du inte ska använda den samma dag lägg den i plastfolie och lägg i kylen eller frysen. om du ska göra pitzzorna med en gågn dela den i mindre delar.

Tomatsås
5dl

4vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade.
bladen fårn en knippa basilika , rivna
3burkar konserverade hela tomater á 400g (funkar med krossade med)
sätt en stor teflonpanna på värmen och tillsätt 4generösa skvättar olivolja. tillsätt vitlök och skaka pannan lite. när vitlöken börjar få färg tillsätt basilikan och tomaterna. dela och mosa tomaterna så mycket som möjligt med baksidan av en träslev.

salta och peppra. låt såsen kocka upp och ta sedan bort den ifårn värmen och sila den gärna med en grövre sil och pressa igenom bitarna.
hälltilbaka i pannan och koka upp på sänkt värme i ungefär 5min, eller till rätt konsistens för en pizza botten.

Calzone

4st

1sats pizza deg
lite vetemjöl
500g svamp
snabblagad tomatsås
540g skinka rökt
ost tex mozzarella
Sätt ungnen på högsta värme, dela degen i fyra delar och kavla ut på mjölat bord (mycket mjöl) de ska vara skapligt runda. Ungefär 30cm i diameter och tjock som en femkrona. lägg ett lager med tomatsås, sedan osten, skinkan och svampen. (man kan fylla med vad man vill jag valde detta) börja alltid med osten.
lyft varsamt upp bortre ändan av botten och vik upp den mot dig själv( du viker pizzan på mitten). nyp ihop kanterna så att fyllningen inte kan rinna ut. lägg på en plåt eller flera. på en pizza sten, granitskiva eller en plåt.
Grädda längst ner i ugnen ungefär 10-15min tills degen fått en fin färg och lyfts lite

Bona pettit

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0